I det som synes ske

Ola Friholt, född 1937 och uppvuxen i fiskeläget Stocken på Orust. Efter studier och några år som språklärare arbetade han som volontär i ett slumområde i Madras/Chennai och i en by i Indien och en tid i en by i Bangladesh. Hemma har han resten av livet frilansat som aktivist, skribent och föreläsare om fred, konflikter och solidaritet, mestadels tillsammans med sin fru Erni. Åter på sin födelseort är han fortsatt aktiv i Fredsrörelsen på Orust och i solidaritetsarbetet i Indien med Jagriti Viharas Vänner.

Med Erni drev han i 21 år hemma på bryggan ett solidariskt sommarcafé byggt på rättvis handel och lokala råvaror under devisen ?Tänk globalt ? handla lokalt?. Han följer också Gandhis tes: ?Det finns ingen väg till fred. Fred är vägen.?

I sin sjöbod ställer han ut sina oljemålningar varje sommar. Dit hör också omslagsbilden. På prosa har han bl a medverkat i antologier om utveckling och med Erni skrivit boken ?Med ansiktet mot vinden. Om kamp för livet i Indien och Sverige?.

Ett livslångt lyrikintresse har lett till eget diktande i form av samhällskritik ofta framförd på de klassiska versmåtten femfotad blankvers och hexameter.

Beställ via  Samlade Skrifter

 

One Response

  1. Vem tror på historien om 9/11 ?
    Vem tror på historien om 9/11 ? February 18, 2016 at 4:34 pm ·

    […] min första diktsamling ”I det som synes ske”, finns två dikter om WTCs tioårsjubileum , sid 34-38. Där behandlas de sociala effekterna i […]

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.